top of page

Traject bij Lucas.

Aanmelden.

Nadat je een verwijzing hebt ontvangen van je huisarts kun je je via het aanmeldformulier aanmelden. Ben je door de gemeente verwezen? Zorg er dan voor dat je contactpersoon met ons contact opneemt over jouw aanmelding. Ben je via de huisarts of praktijkondersteuner naar ons verwezen, dan ontvang je een verwijsbrief. Deze kan in het aanmeldformulier veilig worden geüpload of direct door de huisarts naar ons beveiligde mailadres worden verstuurd.

​

Wachtlijst.

Zodra het aanmeldformulier compleet is, word je op de wachtlijst geplaatst. Nadat je op de wachtlijst geplaatst bent, wordt contact opgenomen om de aanmelding te bespreken en te matchen aan een van onze behandelaars. Zodra de behandelaar beschikbaar is neemt hij/zij contact met je op voor het plannen van een of meerdere intakegesprekken. 

​

Intakegesprek.

Het eerste intakegesprek duurt meestal 60-90 minuten en vindt meestal in de praktijk plaats. Tijdens het eerste kennismakingsgesprek wordt uitgebreid besproken wat de reden van aanmelden is, welke klachten worden ervaren en wat de hulpvragen zijn. Ook wordt aandacht besteed aan de eventuele behandeling of begeleiding die ingezet gaat worden. Dit noemen we het voorlopige behandelplan. De behandelaar gaat samen met jou de klachten verder in kaart brengen om een definitief behandelplan te maken. Aan het einde van het intakegesprek wordt besproken of een tweede intakegesprek moet worden ingepland, of dat er genoeg informatie is om een vervolgplan te maken. 

​

Toestemming en behandelovereenkomst.

Hulp start alleen met jouw toestemming. Of kinderen zelf mogen beslissen over de behandeling, hangt af van hun leeftijd. Dit is als volgt geregeld in de Wet op de Geneeskundige Behandelingsovereenkomst (WGBO):

  • Kinderen tot 12 jaar: ouders beslissen. Indien de ouders gescheiden zijn en beiden het ouderlijk gezag hebben, is toestemming van beide ouders nodig. Als één van de ouders met ouderlijk gezag geen toestemming geeft, dan kan er geen onderzoek en/of behandeling gestart worden.

  • Jongeren van 12 tot 15 jaar: zowel ouders als kind moeten toestemming geven voor onderzoek en behandeling. De jongere heeft een belangrijke stem: als deze niet wil, kan er geen behandeling gestart worden. Indien de ouders gescheiden zijn en beiden het ouderlijk gezag hebben, is toestemming van beide ouders nodig. Als één van de ouders met ouderlijk gezag geen toestemming geeft, dan kan er geen onderzoek en/of behandeling gestart worden.

  • Jongeren vanaf 16 jaar: toestemming van de ouders is niet meer nodig. Jongeren van 16 jaar en ouder beslissen zelf over de behandeling.

​​

Met een aanmelding bij onze praktijk en start van hulpverlening ga je ook akkoord met de behandelovereenkomst. Lees hier meer over de voorwaarden die in deze overeenkomst staan.

​

Behandelplan.

Na de intake stelt de behandelaar een plan op, al dan niet in overleg met andere behandelaars binnen onze praktijk. Belangrijk is dat je het eens bent met het behandelplan en daarom vragen wij specifieke instemming. Het behandelplan wordt van tijd tot tijd besproken en geëvalueerd. Dit gebeurt tussen betrokken behandelaars, maar ook met ouders en het kind of de jongere. Tijdens de evaluatie wordt gekeken of de behandeling naar wens verloopt en hoe het staat met het bereiken van de doelen. Soms is het nodig het behandelplan bij te stellen. Als het behandelplan gewijzigd moet worden, overlegt de behandelaar dit altijd met ouders en het kind of de jongere. De behandelaar vraagt dan opnieuw om instemming.

​

Vragenlijsten.

​Tijdens het traject gaan we jouw ontwikkeling volgen. In het kader hiervan vragen we je aan zowel de start als aan het eind van het traject bij Praktijk Lucas een aantal vragenlijsten over in te vullen waarmee we jouw ontwikkeling zo goed mogelijk in kaart te kunnen brengen. 

​

Cliëntervaringen.

Daarnaast hechten we veel waarde aan de manier waarop jij jouw traject bij onze praktijk ervaart. Met de CQ-index (CQI) wordt de cliënttevredenheid op een gestructureerde en landelijke vergelijkbare manier te meten. De vragen richten zich op aspecten zoals bejegening, communicatie, bereikbaarheid en ervaren kwaliteit van zorg. Ervaringen worden actief geïnventariseerd om te zorgen dat cliënten zich gehoord en begrepen voelen. Het aspect van bejegening wordt expliciet uitgevraagd in zowel evaluatieformulieren als gesprekken, zodat feedback kan worden verzameld en waar nodig verbeteringen kunnen worden doorgevoerd in de interactie tussen het zorgteam en de cliënten. 


Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling

Bij confrontatie met (een vermoeden van) kindermishandeling en vechtscheidingen of bij twijfels over de veiligheid van een kind of jeugdige, zijn wij verplicht de Meldcode Huiselijk Geweld en Kindermishandeling te hanteren. De meldcode bestaat uit een stappenplan, die ons ondersteunt om in een concrete situatie rond een kind of jeugdige te bepalen of melden bij Veilig Thuis noodzakelijk is, of dat de afweging gemaakt kan worden dat wij als praktijk zelf hulp kunnen bieden of organiseren.

​​

LIRIK.

Wij zijn als praktijk verplicht een risico-analyse uit te voeren. Veiligheid van kinderen en jeugdigen is een belangrijk aandachtspunt voor iedereen die werkt met ouders of kinderen en jeugdigen. Een goede inschatting van de veiligheid in de thuissituatie is noodzakelijk om kinderen en jeugdigen die risico lopen op mishandeling, verwaarlozing of misbruik te kunnen beschermen en adequate hulp te kunnen verlenen. De LIRIK is een checklist die zorgverleners helpt om op basis van de beschikbare informatie systematisch te beoordelen of een jeugdige thuis veilig is en of er risico is op kindermishandeling in de toekomst. Bij elke cliënt wordt na de intake de LIRIK ingevuld. Het uitgangspunt is om zo open mogelijk met de cliënt en/of zijn ouders de uitslag hiervan te bespreken als het resultaat op de LIRIK hier aanleiding naar geeft.

​

Hoe zit het met recht op inzage.

De behandelaar bewaart jouw gegevens in een dossier. Dit dossier is strikt vertrouwelijk. Alle relevante zaken die jouw behandeling en ontwikkeling betreffen worden opgenomen in het dossier. Ook als ouders gescheiden zijn worden aantekeningen gemaakt in het dossier van het kind, bijvoorbeeld over de eventueel afzonderlijk gevoerde gesprekken met ouders. Behalve mogelijk ouders of verzorgers en het kind of de jongere hebben alleen behandelaars die betrokken zijn bij de behandeling inzage in het behandelplan en het dossier.

​

Wie precies recht heeft op inzage in het dossier hangt af van de leeftijd van het kind. Is het kind 12 jaar of ouder, dan is zijn akkoord nodig voor andermans verzoek tot inzage. Is het kind 16 jaar of ouder, dan beslist hij dit alleen. Het dossier wordt zorgvuldig bewaard, tot vijftien jaar nadat de behandeling is afgesloten. Daarna wordt het vernietigd.

​

Klachtenregeling.

Uiteraard doen wij er alles aan om de zorg zo goed mogelijk en naar jouw tevredenheid uit te voeren. Ondanks onze inspanningen kan het voorkomen dat je als ouder, kind of jongere niet tevreden bent. Wij bieden je daarom verschillende mogelijkheden om je klacht bij ons kenbaar te maken. Lees hier meer over onze klachtenregeling.

bottom of page