top of page

Rouw en verlies

Cognitieve gedragstherapie wordt bij onze praktijk ingezet bij kinderen en adolescenten die worstelen met angst, depressie, ADHD, gedragsproblemen, woede-uitbarstingen of leerstoornissen.

Rouw en verlies

Als we het hebben over rouwen wordt vaak gedacht aan de dood. Dit is ook helemaal niet vreemd, aangezien 75% van de kinderen bij het verlaten van de basisschool dood in de nabije omgeving heeft meegemaakt. Maar rouw bestaat niet alleen bij overlijden, ook bij afscheid nemen van dierbaren door bijvoorbeeld verhuizing, echtscheiding of verlies van ‘de normale situatie’ door ziekte binnen het gezin maken we een rouwproces door. We spreken in dit geval van ‘levend verlies’.


Kinderen rouwen op een andere manier dan volwassenen en ieder rouwproces is uniek. Bij jonge kinderen maar ook bij tieners zien we vaak dat gevoelens in gedrag worden geuit omdat ze het soms lastiger vinden er worden aan te geven. Daarnaast zien we ook dat de kijk op dood of verlies verandert naarmate kinderen ouder worden, doordat ze cognitief en emotioneel ontwikkelen. Zo kan een kind jaren na een verliessituatie opnieuw een rouwproces doormaken.

 

In onze praktijk ondersteunen we kinderen en ouders bij het rouwproces na verlies of bij situaties waarin levend verlies centraal staat. Soms is een systemische aanpak het meest passend, waarbij het gehele gezin wordt ondersteund. In andere situaties past individuele therapie beter.

bottom of page