top of page

Ouderbegeleiding

Ouderschap heeft niet alleen invloed op de relatie met je partner maar op meer vlakken in het leven dat we gewend waren voor de komst van een kindje.

Ouderbegeleiding

Een baby en je eigen leven.

Ouderschap heeft niet alleen invloed op de relatie met je partner maar op meer vlakken in het leven dat we gewend waren voor de komst van een kindje. Het vinden van een weg om alles in dat nieuwe leven een plek te geven kan soms best lastig zijn. Er zijn zo veel uitdagingen in het ouderschap en het geeft niet als je daar af en toe in vastloopt. Het kan helpen om samen met iemand te kijken naar hoe je kunt genieten van deze intensieve fase in het leven en plaats kunt creëren voor jezelf, maar ook voor de relatie met je partner.

De geboorte verwerken.

De geboorte van een baby heeft een enorme impact. Je hele leven verandert compleet. Het kan gebeuren dat je helemaal niet zo blij bent als dat je verwacht had. Dat alles je zwaar valt, dat je onzeker bent en gestrest. Of dat je je erg eenzaam voelt. Lucas kan begeleiding bieden tijdens de eerste weken na de geboorte van je (zieke of premature) baby. Maar ook als de bevalling zwaar, of anders dan gewenst is geweest en je daar moeite mee hebt. Lucas helpt je bij de verwerking van de bevalling en ondersteunt je in het bewust werken aan de band met je baby. Het kan bijvoorbeeld zijn dat jij niet op een roze wolk hebt gezeten en je het moeilijk vindt om liefde voor je baby te voelen. Bij Lucas kunnen we je helpen de liefde voor je baby te laten groeien en aan jullie hechtingsrelatie te werken.

Je relatie en ouderschap.

Het overkomt zo veel stellen, ouders, relaties. Na de komst van een baby wordt de unieke aandacht voor elkaar gedeeld met de baby. Je raakt elkaar soms uit het oog, je bent moe, je zoekt allebei een weg in jullie nieuwe leven mét baby en je reageert vermoeidheid onbedoeld op elkaar af. Het is niet gek dat er spanning komt en vertrouwen in de toekomst van de relatie soms zelfs in het geding raakt. Naast slaapgebrek, het verwerken van een zwangerschap en bevalling en een continue factor van stress. Het moederbrein wordt tijdens de zwangerschap door hormonen gevormd naar een nieuwe taak: het zorgen voor de baby, voor z'n veiligheid en voor z'n vertrouwen in de wereld. De natuur heeft dit ontzettend goed geregeld. Maar het veranderen van de structuren van het moederbrein zorgt er ook voor dat ze in een continue staat van paraatheid verkeert: er moet vlot worden gereageerd wanneer de baby in need is voor z'n moeder, voor voeding, verschoning, troost en nabijheid. Veel moeders ervaren deze stress als een last. Door onbegrip in je relatie, en niet vanuit het niet willen, maar eerder vanuit het gewoon niet weten, verdwijnt soms volledig de dynamiek die jullie in je relatie hadden voordat de baby er was. Bij Lucas kunnen we je helpen deze dynamiek terug te vinden. We creëren samen helderheid over wat belangrijk was en is in jullie relatie, en wat er nodig is om dit weer terug te vinden. Je leert unieke methodes waarmee struggles kunnen worden opgelost, in samenwerking.

Onze ervaring is dat ook als ouders zelf het idee hebben dat 'het allemaal wel meevalt', ze tóch onbewust al verder van huis zijn dan ze dachten. Ouders rapporteren na een of twee begeleidingsgesprekken dat zij duidelijkheid hebben over hoe een langdurige en liefdevolle relatie er voor hen beiden uitziet en hoe ze deze kunnen realiseren. Bovendien vinden zij vaak een manier waarop zij een leven kunnen creëren waarin plaats is voor overvloed: kinderen, carrière, relatie, hobby's én mentale en fysieke gezondheid.

bottom of page